Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z koperkiem podawane na ciepło

 Jajka faszerowane na ciepło na Wielkanoc

Fot. Monika Czerwińska-Konarska

Wielkanoc to święto jajek. Stąd taka różnorodność przepisów na Wielkanoc zawierających jajka. Jajka faszerowane podawane na ciepło to tradycyjna polska potrawa. Trochę niestety zapomniana, bo przygotowanie jej jest pracochłonne. Ale każdy kto kiedyś próbował przygotować tę potrawę, a teraz zostanie poczęstowany pysznym jajkiem faszerowanym podanym na ciepło, na pewno doceni trud i czas poświecony temu wyjątkowemu przepisowi na Wielkanoc!


Składniki jajek faszerowanych podawanych na ciepło:

- 6 jajek (najlepiej od zielononóżki)
- koperek, ok. pół pęczka
- masło klarowane – 3 łyżki do masy+ 3 łyżki do smażenia
- sól, pieprz
- bułka tarta
- kiełki słonecznika (do ozdoby)
Opcjonalnie:
- duszone borowiki, 4 łyżki



Ten wyjątkowy przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc wymaga trochę czasu i niezbędnych umiejętności. Najtrudniejsze jest tutaj przekrojenie ugotowanych jajek w skorupkach, tak żeby ich nie zmiażdżyć, bowiem te jajka faszerowane podajemy właśnie w skorupkach. Jeśli robimy to pierwszy raz ugotujmy przynajmniej dwa jajka więcej niż planujemy podać. Cała reszta jest już bardzo prosta. Ciekawą opcją jajek faszerowanych z koperkiem podawanych na ciepło, jest dodanie do farszu odrobinę duszonych borowików. Niesamowicie podkręcają aromat, pozostawiając delikatny smak całej potrawy. Może czasem warto trochę zmienić tradycyjny przepis na Wielkanoc?

Sposób wykonania jajek faszerowanych na ciepło:

1.    Gotujemy jajka na twardo (dobrze jest wyjąć jajka wcześniej z lodówki – wtedy nie powinny popękać skorupki podczas gotowania).
2.    Wystudzone, ale lekko ciepłe ugotowane jaja na twardo, w skorupkach, kroimy ostrym nożem wzdłuż na pół – ostrożnie by się nie skaleczyć i nie uszkodzić skorupek!
3.    Wyjmujemy ze skorupek ugotowane na twardo połówki jajek i przekładamy do miski (robimy to na tyle ostrożnie by połówki skorupek pozostały w całości). Rozdrabniamy jajka dokładnie widelcem, ale tak żeby były widoczne drobne kawałki.
4.    Siekamy drobno koperek, dodajemy do rozdrobnionych jajek.
5.    Masę jajeczną z koperkiem doprawiamy solą i pieprzem, jeśli lubimy, dodajemy odrobinę duszonych borowików i rozpuszczone masło klarowane. Całość dokładnie mieszamy.
6.    Tak doprawioną masę ostrożnie przekładamy z powrotem do skorupek – uważamy by do środka nie dostały się drobne kawałki skorupek!
7.    Tak przygotowane połówki jajek faszerowanych panierujemy stroną faszerowaną w tartej bułce i smażymy na klarowanym maśle do zrumienienia. Na średnim ogniu – zależy nam na zrumienieniu bułki i na tym, by cały farsz był ciepły.
8.    Jajka faszerowane z koperkiem podawane na ciepło podajemy na półmisku ozdobionym na przykład świeżymi kiełkami – połówki jajek wtedy tak się nie przesuwają na półmisku.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Monika Czerwińska-Konarska

POLECANE ARTYKUŁY