Przepisy na Wielkanoc: bezglutenowa babka wielkanocna

 Bezglutenowa babka wielkanocna

Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały!

Fot. Norbert Banaszyk/DADA

Babka piaskowa to jedno z najczęściej pojawiających na naszych wielkanocnych stołach ciast. W tradycyjnej wersji deser ten zawiera jednak gluten, na który wiele osób jest uczulone. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie rezygnuj z tego pysznego ciasta – upiecz bezglutenową babkę wielkanocną! 

Składniki bezglutenowej babki wielkanocnej:

 •   250 g masła
 •   4 jajka
 •   300 g mąki ziemniaczanej
 •   200 g cukru
 •   łyżeczka cukru waniliowego
 •   cukier puder
 •   szczypta soli
 •   łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
 •   zmielone migdały

Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.

Bezglutenowa babka wielkanocna: KROK PO KROKU

1. Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę.

2. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie dodajemy po jednym do naszej maślanej masy, cały czas ucierając.

3. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.

4. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia do utartej masy.

5. Całość mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.

6. Formę na babkę smarujemy niewielką ilością masła i wysypujemy zmielonymi migdałami.

7. Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 60 minut.

8. Gdy nasza babka wielkanocna wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

Ocena: 0
Tekst: Sonia Łukomska Zdjęcia: Norbert Banaszyk/DADA

POLECANE ARTYKUŁY