Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym

 Śledź w oleju lnianym

Śledź w oleju lnianym

Fot. Konrad Kalbarczyk

Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.

Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY