Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię

Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym

Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser na Boże Narodzenie!
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser podczas Bożego Narodzenia. Trufle czekoladowe, ładnie opakowane mogą być również miłym świątecznym prezentem dla najbliższych i przyjaciół. Łatwy przepis na ...
Boże Narodzenie: angielskie babeczki na święta
Babeczki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Takie świąteczne ciasteczka mogą być miłym prezentem, wystarczy je zapakować w ładne pudełko.
Przepis na babę drożdżową wielkanocną (wg Tadeusza Gwiaździńskiego)
Baba drożdżowa jest jednym z koronnych ciast na wielkanocnym stole. Wiele osób obawia się jednak pieczenia jej samodzielnie, bo ciasto drożdżowe uchodzi za trudne w ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12562 osoby