Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię

Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym

Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Boże Narodzenie: angielskie babeczki na święta
Babeczki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Takie świąteczne ciasteczka mogą być miłym prezentem, wystarczy je zapakować w ładne pudełko.
Przepis na babę drożdżową wielkanocną (wg Tadeusza Gwiaździńskiego)
Baba drożdżowa jest jednym z koronnych ciast na wielkanocnym stole. Wiele osób obawia się jednak pieczenia jej samodzielnie, bo ciasto drożdżowe uchodzi za trudne w ...
Mazurek orzechowy. Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc to oczywiście mazurki. Im bardziej wymyślne wzory (jadalne!) ułożymy czy namalujemy na mazurku, tym piękniej będzie się prezentował na stole wielkanocnym i ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12483 osoby