Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe
Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Mazurek z musem truskawkowym
Mazurek to słodki symbol świąt Wielkiej Nocy. W tę Wielkanoc zdobimy go florystycznie. Warto przy tej okazji zadbać też o zastawę, na której podamy wielkanocne ...
Przepisy na Wielkanoc: tradycyjna pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ...
Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z koperkiem podawane na ciepło
Wielkanoc to święto jajek. Stąd taka różnorodność przepisów na Wielkanoc zawierających jajka. Jajka faszerowane podawane na ciepło to tradycyjna polska potrawa. Trochę niestety zapomniana, bo ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14385 osób