Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię

Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym

Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Wszystko co musisz wiedzieć o pierogach z kapustą i grzybami + sprawdzone PRZEPISY!
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Pierogi z kapustą i grzybami smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak ...
Świąteczne wypieki: alternatywnie dla słodkości – smaczne i zdrowe jabłka pod kruszonką
Świąteczne menu obfituje w wiele smakowitych pyszności. Potrawy wigilijne są czymś na co z utęsknieniem czekamy od dłuższego czasu. Do tradycyjnego barszczu z uszkami czy ...
Przepisy na Boże Narodzenie: łosoś zapiekany
Łosoś zapiekany wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji pieczonej, wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12605 osób