Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię

Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym

Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Wielkanocne przepisy: czekoladowa babka wielkanocna ze skórką pomarańczową
Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych ze świętami Wielkiej Nocy. Przepisów na tradycyjną babę jest wiele, a jeśli lubicie eksperymentować z nowymi smakami ...
Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka pojawiają się na wielkanocnych stołach w każdej możliwej formie. I nic dziwnego, w końcu to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Jednak co zrobić, ...
Przepisy na Wielkanoc: wytrawna pascha wielkanocna
Pascha, czyli danie na bazie twarogu, jest jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Symbolizuje ona dostatek, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnym domu! ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13085 osób