Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym Śledzie w oleju lnianym na Wigilię
Śledź w oleju lnianym
Składniki
  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe
Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.

Śledzie wigilijne w oleju lnianym: jak zrobić

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn. Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa dni.

Zobacz również
Świąteczne specjały
22. grudnia. Przygotowujemy ryby na Wigilię. Karp w galarecie, pasztet z łososia czy śledź w oleju?
Wigilia podczas świąt Bożego Narodzenia to czas ryb. Co roku przygotowujemy je w ten sam sposób. Coraz częściej szukamy jednak choćby nowego sposobu podania. Dzisiaj, ...
27. grudnia. Święta, święta i po świętach! I co tu teraz zrobić z pysznym jedzeniem, które zostało?
Przepisy kulinarne na „po świętach” są tak samo ważne jak te na przepisy na święta. Nigdy nie udaje się idealnie przewidzieć ile powinniśmy przygotować. Żadna ...
Świąteczne specjały: wykwintny pasztet z łososia w cieście francuskim
Przepis na wykwintny pasztet z łososia. To nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigiljnej. Pasztet można także podać jako przystawkę ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13950 osób