Barszcz czerwony z kulebiakiem

 Barszcz czerwony z kulebiakiem

Fot. Konrad Kalbarczyk

Przygotowanie takiego barszczu wymaga cierpliwości i czasu. Ale biesiadnicy będą zachwyceni.

Składniki
  • 4 buraki, 3 jabłka
  • ½ szklanki kwasu z ogórków kiszonych
  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1½ litra wody
  • koper, liść ziela angielskiego, cytryna
  • 2½ szklanki mąki
  • 10 g drożdży
  • łyżka oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • ćwierć kostki masła, jajko
  • 20 dag kapusty
  • 10 g grzybów suszonych (namoczyć w wodzie)
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Farsz: kapustę wkładamy do sita i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy z grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły. Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy do kapusty i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kulebiak: robimy rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 30 min zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy rozpuszczonym masłem. Układamy na nim kapustę (3 cm na brzegach pozostawiamy wolne). Całość rolujemy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (140oC, 30 min).
Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, cytryny, jabłek, kopru i ziela angielskiego odstawiamy na jeden dzień. Następnie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zakwaszamy octem z czerwonego wina, dodajemy szczyptę majeranku.

Ocena: 0
Tekst: restauracja Bazaar Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY