Truskawki na ostro z serem

 Truskawki na ostro

Fot. Konrad Kalbarczyk

Czy można zjeść truskawki na ostro? Spróbujcie sami.

Składniki
  • truskawki
  • ser camembert dojrzały
  • czarny pieprz świeżo mielony lub jeśli ktos woli cały pieprz
  • sos winegret: oliwa, ocet winny czerwony, łyżka musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem), sól, jeśli w musztardzie nie ma miodu, to dodać malutką łyżeczkę miodu

Sposób przygotowania

Truskawki obierz z szypułek, przekrój na pół, ser wyjmij z lodówki (taki twardy dobrze się kroi) i pokrój na trójkąty w rozmiarze większym niż truskawki. Wymieszaj delikatnie truskawki z serem, polej sosem winegret i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Można też zrezygnować z sosu winegret, wtedy danie będzie bardziej wytrawne. Sałatkę przygotuj godzinę przed podaniem, aby ser uzyskał kremową konsystencję.

Ocena: 0
Tekst: Anita Łuszcz Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY