SUSHI: PRZEPIS na KASZI wędliniarskie

 Zdjęcie do bloczka 'Przepis' - art 4836

Fot. kaszi.eu

Przepis na sushi można modyfikować. Kaszi to pyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw, owoców morza albo wędlin owinięte w orni, czyli algi morskie. Zobacz jak zrobić sushi w domu - przepis + film krok po kroku.

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy mannej
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 100 g serka chrzanowego
  • musztarda, 4-5 śliwek suszonych
  • 1/2 rzepy,1/2 papryki, 1/2 ogórka
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski i in.)

Sposób przygotowania

Kaszę (pęczak jęczmienny) płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego!

Kaszi to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej. Informacje o produkcie www.kaszi.eu

Ocena: 0
Tekst: kaszi.eu Zdjęcia: kaszi.eu

POLECANE ARTYKUŁY