Sos pieczarkowy z nutką chili

 Sos pieczarkowy z nutką chili

Fot. Paulina Koperska

Jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sosem tym możemy wzbogacić smak wielu obiadów. Delikatny aromat chili ciekawie podkreśla jego charakter.

Składniki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • pół świeżej czerwonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku, 2 liście laurowe
  • ziele angielskie, oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • szklanka wody
  • mąka

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobno kroimy. Następnie obieramy i siekamy czosnek (można go ewentualnie wycisnąć później za pomocą wyciskarki). Chili trzeba rozkroić na pół i bardzo dokładnie oczyścić z pestek (to one są tak naprawdę bardzo ostre, sam miąższ jest delikatniejszy). Papryczkę kroimy na bardzo cienkie paseczki i siekamy bardzo drobno. Następnie wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy na niej cebulę aż się zeszkli. Potem dodajemy pieczarki i smażymy je do miękkości. Do tego, co mamy już na patelni dodajemy czosnek i chili. W tym czasie do rondelka wlewamy znowu odrobinę oliwy i przekładamy zawartość z patelni. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego (według upodobań), wsypujemy szczyptę oregano (może być również świeże, posiekane tuż przed dodaniem). Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż smak potrawy się "przegryzie". Jeśli uznamy, że sos jest za gęsty, można dolać więcej wody. Na koniec, po wyłączeniu ognia, podprawiamy sos odrobiną mąki, aby zgęstniał. Dla zwiększenia aromatu potrawy można dorzucić gałązkę świeżego rozmarynu (którą wyjmiemy przed podaniem sosu na stół). Sos idealnie nadaje się do ziemniaków, makaronów, placków i mięs.

Ocena: 0
Zdjęcia: Paulina Koperska

POLECANE ARTYKUŁY