Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również
przekąski, sosy
Kolacja walentynkowa. Guacamole Don Juana na walentynki
Co na walentynki, jakie przepisy sprawdzą się podczas walentynkowej kolacji? Guacamole meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oto oryginalny sposób na podanie pysznego dipu z ...
Przepis na zapiekankę z ziemniaków. Danie wegetariańskie
Zapiekanka z ziemniaków będzie doskonałym obiadem dla całej rodziny. Jest to danie bez mięsa, więc sprawdzi się też dla wegetarian. Prosty przepis na zapiekankę.
Przepis na tartę szpinakową
Tarta - francuski wypiek, który bardzo szybko odnalazł się w polskiej kuchni. Podajemy przepis na tartę szpinakową. Świeży szpinak, kapary, suszone pomidory i kilka plastrów ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 11908 osób