Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również

SOSIK JEST WSPANIAŁY!!!!!PRZEPYSZNY,SMAKOWAŁ WSZYSTKIM Z MAKARONEM PENE I NATKĄ PIETRUSZKI. P O L E C A M !!!!!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Bardzo dobry i nieskomplikowany! rowniez polecam!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ZAwsze robiłam sosy z torebki ,a teraz coś mnie natknęło ,żeby poszukać przepisu w internecie i ... Właśnie zrobiłam ten sosik i jest bardzo dobry ,polecam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przekąski, sosy
Verrine z łososiem: prosta i efektowna przekąska
Przekąski to must have na każdym przyjęciu. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych efektowną przekąską rodem z Francji - koniecznie przygotujcie verrine z łososiem. Mamy dla Was ...
Bruschetta z szynką parmeńską
Bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale prezentuje się również bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis na prawdziwą włoską bruschettę ...
Zapiekanka ze szpinakiem: prosty sposób na danie bez mięsa
Zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością jako dania obiadowe. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co więcej na talerzach prezentują się bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13086 osób