Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również
przekąski, sosy
WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA: Pieczarki z serową kołderką - PROSTE DAZIA Z GRILA
Faszerowane pieczarki z grilla są znakomitą alternatywą dla mięs.
Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami – pyszne śniadanie dla Mam w dniu Ich święta
Mamy propozycję na smaczne i wyjątkowe śniadanie do zrobienia w Dniu Matki. Nawet „kucharz od święta” znakomicie poradzi sobie z tostami francuskimi, podanymi z wiosennymi ...
Kolacja walentynkowa. Guacamole Don Juana na walentynki
Co na walentynki, jakie przepisy sprawdzą się podczas walentynkowej kolacji? Guacamole meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oto oryginalny sposób na podanie pysznego dipu z ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12175 osób