Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również

SOSIK JEST WSPANIAŁY!!!!!PRZEPYSZNY,SMAKOWAŁ WSZYSTKIM Z MAKARONEM PENE I NATKĄ PIETRUSZKI. P O L E C A M !!!!!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Bardzo dobry i nieskomplikowany! rowniez polecam!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ZAwsze robiłam sosy z torebki ,a teraz coś mnie natknęło ,żeby poszukać przepisu w internecie i ... Właśnie zrobiłam ten sosik i jest bardzo dobry ,polecam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przekąski, sosy
Przepis na ciasto francuskie wytrawnie: strucla z kurczakiem:
Prosty przepis na ciasto francuskie wytrwanie. Łatwa i smaczna przekąska na cieście francuskim z kurczakiem zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Prezentujemy prosty przepis na strucle ...
Przekąski na KARNAWAŁ: proste i niebanalne przepisy
Karnawał to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności na domowej imprezie. Wypróbujcie proste i niebanalne przepisy na karnawałowe przepisy!
Verrine z łososiem: prosta i efektowna przekąska
Przekąski to must have na każdym przyjęciu. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych efektowną przekąską rodem z Francji - koniecznie przygotujcie verrine z łososiem. Mamy dla Was ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13598 osób