Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.
Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również

SOSIK JEST WSPANIAŁY!!!!!PRZEPYSZNY,SMAKOWAŁ WSZYSTKIM Z MAKARONEM PENE I NATKĄ PIETRUSZKI. P O L E C A M !!!!!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Bardzo dobry i nieskomplikowany! rowniez polecam!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ZAwsze robiłam sosy z torebki ,a teraz coś mnie natknęło ,żeby poszukać przepisu w internecie i ... Właśnie zrobiłam ten sosik i jest bardzo dobry ,polecam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przekąski, sosy
Frużelina wiśniowa: jak zrobić. Prosty przepis
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Podajemy prosty przepis na frużelinę z wiśni: domowe przetwory. Na frużelinę nadają się również inne sezonowe owoce: borówki, truskawki, ...
Szybkie śniadanie: smaczne i proste francuskie tosty
Tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy ...
Ryż jaśminowy z papryką i rozmarynem
Ryż z papryką i rozmarynem to szybkie i sycące danie, niezwykle aromatyczne. Idealne na lekki lunch lub kolację.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14549 osób