Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również

SOSIK JEST WSPANIAŁY!!!!!PRZEPYSZNY,SMAKOWAŁ WSZYSTKIM Z MAKARONEM PENE I NATKĄ PIETRUSZKI. P O L E C A M !!!!!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Bardzo dobry i nieskomplikowany! rowniez polecam!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ZAwsze robiłam sosy z torebki ,a teraz coś mnie natknęło ,żeby poszukać przepisu w internecie i ... Właśnie zrobiłam ten sosik i jest bardzo dobry ,polecam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przekąski, sosy
Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, a dzięki temu, że mają wyjątkowy, delikatny smak doskonale sprawdzają się jako element wielu dań. Brokuły można jeść w surowej ...
8 kuchennych trików, które powinna znać każda gospodyni domowa [WIDEO]
Kuchenne triki i sztuczki ułatwiają pracę w kuchni. Jeśli nie wiecie jak prosto i szybko otworzyć kokosa, co zrobić aby skorupki odchodziły od jajek i ...
WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA: Pieczarki z serową kołderką - PROSTE DAZIA Z GRILA
Faszerowane pieczarki z grilla są znakomitą alternatywą dla mięs.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12398 osób