Sos grzybowy

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

Sos grzybowy
Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz również

SOSIK JEST WSPANIAŁY!!!!!PRZEPYSZNY,SMAKOWAŁ WSZYSTKIM Z MAKARONEM PENE I NATKĄ PIETRUSZKI. P O L E C A M !!!!!!!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Bardzo dobry i nieskomplikowany! rowniez polecam!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

ZAwsze robiłam sosy z torebki ,a teraz coś mnie natknęło ,żeby poszukać przepisu w internecie i ... Właśnie zrobiłam ten sosik i jest bardzo dobry ,polecam :)

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przekąski, sosy
Sylwester w domu: przekąski na domową imprezę według Anny Starmach
Przekąski i drinki obowiązkowo muszą znaleźć się na każdej sylwestrowej imprezie. Jeśli nie wiecie jakie przekąski przyrządzić - mamy dla Was przepisy na szybkie, proste ...
Przekąski na Sylwestra: popularne finger food, czyli koreczki w 5 wersjach
Sylwestrowe menu nabiera rumieńców. Przekąski typu finger food dominują wśród przysmaków serwowanych w najdłuższą noc w roku. Koreczki - absolutny hit podczas każdej imprezy - ...
Menu na Sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
Organizacja Sylwestra w domu niejednemu z nas spędza sen z powiek. Przygotowanie imprezowego menu, dekoracja wnętrz, czy zapewnienie atrakcji na domową prywatkę – to wszystko ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12710 osób