Sos grzybowy

 Sos grzybowy

Fot. Marcin Czechowicz

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką. Sos nadaje sie do każdego typu makaronu.

4 dag suszonych grzybów,
cebula,
2 łyżki masła,

2 łyżki mąki,
3 łyżki gęstej śmietany,
sól,

pieprz,
posiekana natka pietruszki

Składniki
  • 4 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY