Przepis na tartę szpinakową

 Tarta szpinakowa

Fot. Marcin Czechowicz

Tarta - francuski wypiek, który bardzo szybko odnalazł się w polskiej kuchni. Podajemy przepis na tartę szpinakową. Świeży szpinak, kapary, suszone pomidory i kilka plastrów szynki – oto najważniejsze  składniki, które tworzą smaczne danie.

Pomysł na smaczny obiad – tarta szpinakowa. Świeży szpinak, który już możemy nabyć na targu warzyw, aromatyczna mięta oraz wykwintne dodatki: suszone pomidory, kapary i szynka parmeńska. Tajemnicą udanej tarty jest  kruche ciasto, znakomicie przyprawione szpinakiem. 

Tarta szpinakowa: składniki

gotowe ciasto francuskie
1/2 kg młodego
szpinaku
kilka suszonych pomidorów z zalewy
łyżka kaparów
kilka plastrów szynki parmeńskiej
mozzarella
100 ml śmietanki 30%
5 jaj
sól, pieprz.
Na sos: 3 łyżki posiekanej mięty, jogurt naturalny

Tarta szpinakowa: sposób przygotowywania

Formę do tarty wyłóż ciastem, nakłuj widelcem, wstaw na chwile do lodówki. Po wyjęciu na cieście ułóż szpinak, suszone pomidory, kapary i szynkę parmeńską, na wierzch daj porwana na kawałki mozzarelle. W misce pomieszaj śmietanę z jajkami i przyprawami. Przygotowana masa jajeczna zalej farsz ułożony w formie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż wierzch się nieco zezłości. Tarte podaj z jogurtowo-miętowym sosem, udekorowana listkami rukoli lub bazylii.

Ocena: 0
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY