BANANY Z GRILLA - PRZEPIS: Ostre banany - PRZEPISY NA dania z GRILA

 Ostre banany

Fot. Konrad Kalbarczyk

Pieczone banany to całkiem niezły pomysł na urozmaicenie grilla.

Składniki
  • banany
  • cukier waniliowy
  • tarty imbir lub cynamon

Sposób przygotowania

Banany (nie obieramy ze skórki!) kroimy wzdłuż na pół. Posypujemy startym imbirem - najlepiej przez małe sitko, tak żeby przykryć lekką warstewką miąższ. Potem posypujemy miąższ cukrem waniliowym. Następnie urywamy kawałek folii aluminiowej - podwójnej wielkości grilla i formujemy kopertę. Połowa folii będzie leżeć na grillu, a drugą częścią (nie odrywamy jej!) przykrywamy położone na folii banany i zaginamy brzegi. Grillujemy, zaglądając co kilka minut pod folię, do momentu kiedy miąższ będzie odchodził od skórki. Można podawać z bitą śmietaną.

banany,
cukier waniliowy,
tarty imbir lub cynamon

 

 

Ocena: 0
Tekst: Joanna z Gdańska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY