Krewetki w bekonie

 Krewetki w bekonie

Fot. Sara Niedźwiecka

A teraz coś na grilla dla amatorów krewetek.

Składniki
  • 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek
  • 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
  • 1 cytryna
  • listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła
  • Marynata: oliwa z oliwek
  • 1 cebula szalotka
  • sos tabasco
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • zioła, odrobina chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę, dodać pozostałe zioła, tabasco, pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ukłożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.

Ocena: 0
Tekst: Patrycja Kasiczak Zdjęcia: Sara Niedźwiecka

POLECANE ARTYKUŁY