Grzyby w cieście francuskim

 Grzyby w cieście francuskim

Fot. Krzysztof Zasuwik

Potrawy z grzybów coraz częściej goszczą na naszych stołach. Podajemy przepis na grzyby w cieście francuskim.

Składniki
  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 25 dag mieszanych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 dag surowej szynki
  • 50 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko rozmącić. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojoną szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić. Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną. Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Ocena: 0
Tekst: Małgorzata Wieczorek Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

POLECANE ARTYKUŁY