Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym

 Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym

Fot. Marcin Czechowicz

Pyszne ptysie tym razem z farszem warzywnym, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Doskonała przekąska, smaczna i lekka.

Składniki
  • ciasto: 50 g masła
  • 65 g mąki,
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • farsz: duży bakłażan
  • 3 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera parmezan
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Podgrzać wodę z masłem na wolnym ogniu. Zanim masło się rozpuści, doprowadzić wodę do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i zamieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać do uzyskania masy, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestawić z ognia i dodać kolejno po jednym jajku, ciągle mieszając, ostudzić. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Za pomocą szprycy wycisnąć na blachę małe porcje masy, ptysie piec 20 min.
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i opłukać z soli. Rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę i czosnek, wrzucić bakłażana i smażyć około 5 min. Napełnić gotowym farszem upieczone, przekrojone na pół ptysie. Posypać startym parmezanem.

Ocena: 0
Przepis: Małgorzata Sempka-Galdieri Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY