Frużelina wiśniowa: jak zrobić. Prosty przepis

 frużelina z wiśni

Frużelina wiśnie: przepis

Fot. Urszula Kalbarczyk

Frużelina to inaczej owoce w żelu. Podajemy prosty przepis na frużelinę z wiśni: domowe przetwory. Na frużelinę nadają się również inne sezonowe owoce: borówki, truskawki, czy porzeczki.

Frużelina z wiśni: składniki

  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
  • 0,5 kg wiśni
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Frużelina z wiśni to prosty przepis na domowe przetwory. Można ją potem wykorzystać do ciasta, czy deserów.

Frużelina z wiśni: sposób wykonania

Żelatyne w proszku zalej zimną wodą (około 2 łyżek), odstaw do napęcznienia. Wiśnie wydryluj, umieść w garnuszku, dolej nieco wody. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny, rozrobioną makę ziemniaczaną. Zagotuj. Zdejmij z palnika. Napęczniała żelatyne dodaj do wiśni, cały czas mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudz i schłodź. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W celu przedłużenia terminu przydatności frużelinę z wiśni możesz zapasteryzować.

Ocena: 0
Zdjęcia: Urszula Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY