Domowy zakwas na żurek

 Domowy zakwas na żurek

Fot. Marcin Czechowicz

Żurek jest prawdziwie staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo. Zakwas na żurek najlepiej zrobić samemu.

Składniki
  • mąka (żytnia lub razowa)
  • woda
  • skórka razowego chleba
  • 4-6 ząbków czosnku

Sposób przygotowania

Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Proporcje, zależnie od potrzeb, można oczywiście zwielokrotniać.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY