Dip ziołowy z twarożku

 Dip ziołowy z twarożku

Fot. Konrad Kalbarczyk

Dipy, czyli maczanki, można bez dużego ryzyka przyprawiać na różne sposoby według własnych pomysłów. Latem czy na wiosnę jest to danie atrakcyjne - kusi kolorami i obiecuje dużą dawkę witamin. W dodatku łatwe. Przygotowuje się je w 15 minut.

Składniki
  • 1 opakowanie serka o smaku koperkowo-ogórkowym
  • 1 mały jogurt
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz mielony

Do maczania przygotowaliśmy paprykę w różnych kolorach (można podać również marchewkę, selera naciowego, ogórki), a do dekoracji użyliśmy kolorowego pieprzu ziarnistego, natkę oraz pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania

Mieszamy serek z jogurtem i śmietaną do konsystencji gęstego sosu. Dodajemy posiekaną zieleninę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Przekładamy do miseczki, dekorujemy pietruszką i pieprzem. Obok w salaterkach i na półmiskach układamy pokrojone w paski warzywa. Idealne na przystawkę lub na przyjęcie z bufetem.

Ocena: 0
Tekst: Ola Buczkowska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY