Bakłażanowa pasta z orzechami

 Bakłażanowa pasta z orzechami

Bakłażanowa pasta z orzechami

Pasta z bakłażana jest bardzo zdrowa. Zamiast kalorii dostarcza witamin i minerałów.

Składniki
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 5 łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek łuskanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, aby puścił sok. Po 15 minutach płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na oleju do miękkości. Gdy ostygnie, dodajemy jogurt, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość miksujemy. Na koniec do masy wrzucamy rozdrobnione orzechy. Podajemy na bagietce z połówką orzecha. Pyszne i energetyczne śniadanie. Świetnie się spisze również jako przekąska podczas party.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska

POLECANE ARTYKUŁY