Sylwester w domu: pomysły na wystrzałowe menu! Przekąski i dania jednogarnkowe!

Sylwester w domu jest idealną okazją do zabawy ze znajomymi i przyjaciółmi. Menu na Sylwestra w domu nie jest także zbyt skomplikowane. Wystarczy tylko pamiętać o kilku słusznych zasadach pomagających zorganizować idealne przyjęcie w formie koktajlu. Dobrze się także składa, że Sylwester w domu jest imprezą składkową, także gospodarz jest zwolniony z wielkich przygotowań – powinien się wykazać jedynie koordynacją gości!

Roladki ze śliwek zawijanych w boczku
Pomysł na sylwestrowe menu koreczki caprese
Sałata z rukolą i gruszką z kompotu
Łódeczki z cykorii z owocami
Przekąski z boczku i śliwki

Pomysłów na sylwestrowe menu jest całe mnóstwo. Najważniejsze zasady, których warto się trzymać podczas imprezy koktajlowej, to te że: przekąski powinny być możliwe do zjedzenia na jeden kęs bez używania noża i widelca. Nie powinny także zawierać zbyt dużo „aromatycznych” składników, czyli cebuli, czosnku, szczypiorku. Ciepłe dania także powinny być łatwe do spożycia, najlepiej jeśli mieszczą się w małej miseczce i można je zjeść tylko przy pomocy łyżki lub widelca.

Menu na Sylwestra: sprytne finger food czyli przekąski na jeden kęs

Sylwester w domu ma być przede wszystkim wspaniałą zabawą z tańcami włącznie. Jednak nie obędzie się także bez pysznego jedzenia. Najwygodniejsze będą niewielkie przekąski  - takie na jeden kęs, które można zjeść nie siadając przy stole. Do takich przekąsek możemy na pewno zaliczyć sushi, roladki na wykałaczce z boczku i marynowanej bądź suszonej śliwki, wszelkiego rodzaju tartaletki i koreczki i slidery, czyli mini hamburgery. W formie koreczków możemy podać lubianą i lekką sałatkę caprese – wystarczy na wykałaczki nadziać połówki mini kulek mozarelli i pomidorków koktajlowych przedzielonych liściem bazylii. Całość możemy skropić dressingiem pesto i sosem balsamico. Do liderów potrzebujemy mini bułeczki, burgery łatwo zrobić samodzielnie – klasyczne z wołowiny, lżejsze z indyka lub wegetariańskie z soczewicy. Sushi możemy rolować z goścmi – niecodzienny początek zabawy sylwestrowej lub zamówić gotowe. Tartaletki – pyszne, kolorowe kanapeczki na jeden kęs są bardziej pracochłonną przekąską – ale możemy je zamówić u jednego z sylwestrowych gości. Trataletki możemy przygotować z pasztetem, pasta jajeczną, wędzonym łososiem i odrobina kawioru, wegetariańskie – dokładnie takie jak lubimy najbardziej. Podczas wieczoru sylwestrowego sprawdza się także tradycyjne koreczki z żółtego sera i szynki i mini korniszona.

Sałatki na sylwestra

Przekąski na sylwestra: sałata z gruszką w roli głównej

Niestety, tę sałatkę lepiej jest serwować przy stole, ale kto jej spróbuje… chociaż można pokusić się o przygotowanie sałaty w formie koreczków na wykałaczkach…
Potrzebne będą:
- opakowanie rukoli
- gruszki z kompotu (można go kupić)
- ser pleśniowy (2 „trójkąciki” do kupienia w każdym sklepie spożywczym)
- opakowanie słodkiej śmietanki
- 2-3 garście orzechów włoskich  uprażonych na suchej patelni

Wykonanie: okrągły talerz lub tacę wykładamy umytą, osuszoną i pozbawioną końcówek rukolą. Na niej układamy wyjęte z kompotu kawałki gruszek pokrojonych w wachlarzyk tak, by utworzyły koło. Na patelni rozgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej ser pleśniowy (powinien mieć lekko gęstą konsystencję, jak sos). Gorącym serowym sosem polewamy gruszki leżące na rukoli i posypujemy uprażonymi orzechami. W wersji na wykałaczkach ser tylko kruszymy na kawałki, nie podgrzewamy ze śmietanką. Pycha!

Przekąski na sylwestra: cykoriowe łódeczki

Potrzebne będą:
- 4-5 cykorii
- 4-5 mandarynek
- majonez dekoracyjny (jest mniej rzadki od tradycyjnych)
- sól, pieprz

Wykonanie: z cykorii wycinamy środek (jest gorzki zwłaszcza, gdy w sklepie trzymana jest w pełnym świetle, czyli nieodpowiednio zabezpieczona) i rozkładamy na poszczególne kawałki. W międzyczasie obieramy mandarynki, dzielimy je na małe cząstki, które kroimy jeszcze na połówki. Mandarynki przekładamy do miski i łączymy z majonezem, lekko doprawiając. W każdy kawałek cykorii wkładamy mandarynkowe nadzienie i układamy na tacę (talerz).

Jak zrobić sushi: wideo. Przekąski na sylwestra

Czytaj też: jak zrobić sushi w domu?

Zobacz: przepisy na nowoczesne zupy kremy [wideo]

Menu na Sylwestra: sprawdzone dania jednogarnkowe

Najlepszymi daniami ciepłymi na imprezie sylwestrowej w formie koktajlowej są potrawy jednogarnkowe. Z jednej strony nie wymagają od gospodarza długiego przebywania w kuchni, z drugiej strony gościom łatwo je zjeść, nawet stojąc. Najlepszymi daniami tego typu są: boeuf bourguignon, warzywny gulasz śródziemnomorski, boeuf stroganoff, zupy kremy lub dla wielbicieli klasyki - bigos. Najlepszy przepis na wołowinę po burgundzku opublikowała wiele lat temu słynna Julia Child. Na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się skomplikowana do przygotowania, jednak taką nie jest. Te i jak i pozostałe ciepłe potrawy warto przygotować dzień wcześniej. Potrawy jednogarnkowe lubią mieć czas na „przegryzienie się”, gospodarze nie będą zmęczeni staniem w kuchni, a w mieszkaniu nie będzie pachniało smażeniem albo gotowaniem.

Przekąski na sylwestra: pikantne ciasteczka

Tę przekąskę na sylwestra możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a smakuje wybornie.
Potrzebne będą:
- opakowanie ciasta francuskiego
- tarty żółty ser
- zioła prowansalskie, tymianek (co, kto lubi)
- 1-2 rozmącone w miseczce jajka
- kawałki boczku wędzonego lub szynki czy salami

Wykonanie: zamrożone ciasto wyjmujemy, lekko rozmrażamy i rozwałkowujemy. Za pomocą radełka albo zwykłego noża kroimy (wielkość według uznania) na małe kwadraciki lub prostokąty. Każdy element układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka smarujemy rozmąconym jajkiem i na każdy nakładamy po odrobinie ziół oraz dodatków, czyli wędlin, sera. Oczywiście jest to kwestia absolutnie dowolna, co znajdzie się na cieście. Jeżeli wśród gości są wegetarianie mogą to być wyłącznie zioła. Tak przygotowane „ciasteczka” wstawiamy z blachą do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika i pieczemy aż będą lekko złote i urosną (ok. 20 min zależnie od piekarnika). Następnie przekładamy je na tacę i częstujemy gości.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY