Pomysłów na sylwestrowe menu jest całe mnóstwo. Najważniejsze zasady, których warto się trzymać podczas imprezy koktajlowej? Przekąski powinny być możliwe do zjedzenia na jeden kęs bez używania noża i widelca. Nie powinny także zawierać zbyt dużo składników o mocnym zapachu, czyli cebuli, czosnku, szczypiorku. Ciepłe dania także powinny być łatwe do spożycia. Najlepiej, jeśli zmieszczą się w małej miseczce i można je zjeść tylko za pomocą łyżki lub widelca.

Menu na sylwestra: sprytne finger food, czyli przekąski na jeden kęs

Sylwester w domu ma być przede wszystkim wspaniałą zabawą z tańcami włącznie. Jednak nie obędzie się bez pysznego jedzenia. Najwygodniejsze będą niewielkie przekąski na jeden kęs, które można zjeść bez siadania przy stole. Do takich przekąsek możemy na pewno zaliczyć sushi, roladki na wykałaczce z boczku i marynowanej bądź suszonej śliwki, wszelkiego rodzaju tartaletki, koreczki i minihamburgery. W formie koreczków możemy podać lubianą i lekką sałatkę caprese – wystarczy na wykałaczki nadziać połówki minikulek mozarelli i pomidorków koktajlowych przedzielonych liściem bazylii. Całość możemy skropić dressingiem pesto i sosem balsamico. Do małych hamburgerów potrzebujemy minibułeczki, burgery łatwo zrobić samodzielnie – klasyczne z wołowiny, lżejsze z indyka lub wegetariańskie z soczewicy.

Sushi możemy rolować z gośćmi – to niecodzienny początek zabawy sylwestrowej! Tartaletki, czyli pyszne kolorowe kanapeczki na jeden kęs, są bardziej pracochłonną przekąską – ale możemy je zamówić u jednego z sylwestrowych gości. Tartaletki przygotowuje się np. z pasztetem, pastą jajeczną, wędzonym łososiem i odrobiną kawioru albo w wersji wegetariańskiej. Podczas wieczoru sylwestrowego sprawdzą się także tradycyjne koreczki z żółtego sera, szynki i korniszonów.

Sałatki na sylwestra

Przekąski na sylwestra: sałata z gruszką w roli głównej

Składniki:
- opakowanie rukoli
- gruszki z kompotu (można kupić w sklepie, jeśli nie mamy własnego)
- ser pleśniowy (2 „trójkąciki”)
- opakowanie słodkiej śmietanki
- 2-3 garście orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni

Wykonanie:
Okrągły talerz lub tacę wykładamy umytą, osuszoną i pozbawioną końcówek rukolą. Na niej układamy wyjęte z kompotu kawałki gruszek pokrojonych w wachlarzyk tak, by utworzyły koło. Na patelni rozgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej ser pleśniowy (powinien mieć lekko gęstą konsystencję, jak sos). Gorącym serowym sosem polewamy gruszki leżące na rukoli i posypujemy uprażonymi orzechami. W wersji na wykałaczkach ser tylko kruszymy na kawałki, nie podgrzewamy ze śmietanką. Pycha!

Przekąski na sylwestra: cykoriowe łódeczki

Składniki:
- 4-5 cykorii
- 4-5 mandarynek
- majonez dekoracyjny (jest mniej rzadki od tradycyjnych)
- sól, pieprz

Wykonanie:
Z cykorii wycinamy środek (jest gorzki zwłaszcza wyedu, gdy w sklepie trzymana jest w pełnym świetle, czyli nieodpowiednio zabezpieczona) i rozkładamy na poszczególne kawałki. W międzyczasie obieramy mandarynki, dzielimy je na małe cząstki, które kroimy jeszcze na połówki. Mandarynki przekładamy do miski i łączymy z majonezem, lekko doprawiając. W każdy kawałek cykorii wkładamy mandarynkowe nadzienie i układamy na talerzu.

Jak zrobić sushi: wideo. Przekąski na sylwestra

Czytaj też: jak zrobić sushi w domu?

Zobacz: przepisy na nowoczesne zupy kremy [wideo]

Menu na sylwestra: sprawdzone dania jednogarnkowe

Najlepszymi daniami ciepłymi na imprezie sylwestrowej są potrawy jednogarnkowe. Z jednej strony nie wymagają od gospodarza długiego przebywania w kuchni, z drugiej zaś gościom łatwo je zjeść nawet na stojąco. Polecanymi daniami tego typu są: boeuf bourguignon (wołowina po burgundzku), warzywny gulasz śródziemnomorski, boeuf stroganoff, zupy kremy lub dla wielbicieli klasyki - bigos.

Prawdopodobnie najlepszy przepis na wołowinę po burgundzku opublikowała wiele lat temu słynna Julia Child. Na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się skomplikowana do przygotowania, jednak taką nie jest - po prostu wymaga więcej czasu w piekarniku.

Dania jednogarnkowe warto przygotować dzień wcześniej, tak by wszystkie smaki dobrze się „przegryzły”. Gospodarze nie będą zmęczeni staniem w kuchni, a w mieszkaniu nie będzie pachniało smażeniem albo gotowaniem.

Przekąski na sylwestra: pikantne ciasteczka

Tę przekąskę na sylwestra możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a smakuje wybornie.

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- tarty żółty ser
- zioła prowansalskie, tymianek lub inne ulubione przyprawy
- 1-2 rozmącone w miseczce jajka
- kawałki boczku wędzonego, szynki lub salami

Wykonanie:
Zamrożone ciasto wyjmujemy, lekko rozmrażamy i rozwałkowujemy. Za pomocą radełka albo zwykłego noża kroimy (wielkość według uznania) na małe kwadraciki lub prostokąty. Każdy element układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka smarujemy rozmąconym jajkiem i na każdy nakładamy po odrobinie ziół oraz dodatków, czyli wędlin, sera. Oczywiście jest to kwestia absolutnie dowolna, co znajdzie się na cieście. Jeżeli wśród gości są wegetarianie, mogą to być wyłącznie zioła. Tak przygotowane „ciasteczka” wstawiamy z blachą do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika i pieczemy, aż będą lekko złote i urosną (ok. 20 min zależnie od piekarnika). Następnie przekładamy je na tacę i częstujemy gości.

Sylwester w domu - GALERIE ZDJĘĆ

Jak urządzić sylwestra w domu? Przedstawiamy pomysły na sylwestrowe menu, a także dekoracje idealne na tę wyjątkową noc.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY