Herbata po japońsku

 Herbata po japońsku

Fot. Krzysztof Zasuwik

W Japonii, herbatę przed zaparzeniem rozciera się na proszek... Parzenie herbaty po japońsku to prawdziwy rytuał.

Składniki
  • zielona herbata
  • woda

Sposób przygotowania

W Japonii pija się głownie herbatę zieloną, która przed zaparzeniem rozcierana jest na proszek w specjalnym moździerzu. Proszek ten zalewa się wrzątkiem i parzy przez 2-4 minuty w specjalnych porcelanowych czajniczkach (wcześniej nagrzanych do temperatury 50-60°C). Naczynia te mają bambusowe uchwyty, które chronią przed oparzeniem. Jedną łyżeczkę herbaty zalewa się 200 ml wody o temperaturze 60°C.
Bladożółtą herbatę nalewa się do maleńkich filiżanek-czarek i pije bez cukru i innych dodatków.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

POLECANE ARTYKUŁY