DZIEŃ MATKI 26.05.2013: Koktajl truskawkowo-bananowy - kolorowy koktajl na gorące dni

 Koktajl kolorowy, truskawkowo-bananowy

Fot. Kinga Lelit

Bardzo atrakcyjny wizualnie i smakowo deser na eleganckie przyjęcia i nie tylko.

Składniki
  • 2 banany,
  • 250 g truskawek,
  • cukier waniliowy,
  • dwie gałki lodów śmietankowych,
  • bita śmietana,
  • cukierki kolorowe,
  • słodkie rurki do dekoracji

Sposób przygotowania

Banany obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i zmiksować blenderem, dodać pół opakowania cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować blenderem, dodać drugą połowę cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Przyszykować pucharek, przekładać przemiennie, raz masę bananową, raz truskawkową. Powinny tworzyć się kolorowe pasy, tak jak na zdjęciu. Grubość pasów zależy od upodobania. Masę owocową należy przekładać delikatnie, żeby nie zmieszały się ze sobą dwa smaki. Na koniec przyprawić bitą śmietaną, ewentualnie gałką lodów waniliowych, posypać kolorowymi cukierkami, udekorować rurkami. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Przepis i zdjęcia nadesłała: Kinga Lelit z Częstochowy

Ocena: 0
Tekst: Kinga Lelit Zdjęcia: Kinga Lelit

POLECANE ARTYKUŁY