RYBA Z GRILLA: Szaszłyki rybne - PRZEPISY NA GRILA, PROSTE, SMACZNE

 Szaszłyki rybne

Fot. Piotr Mastalerz

Gdy do tradycyjnych szaszłyków z papryki, cebuli i pieczarek dodamy kawałki wędzonego boczku i mintaja powstaną niezwykłe szaszłyki rybne.

Składniki
  • 30 dkg mrożonych filetów z mintaja lub innej ryby
  • 15 dkg małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 35 dkg wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety i boczek pokroić w kawałki – około 2 x 2 cm. Pieczarki umyć, obrać, większe przekroić na pół. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore kawałki. Cebulę pokroić w talarki. Na szpadki (lub wykałaczki) do szaszłyków nakłuwać kolejno boczek, rybę, pieczarki, cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku. Podawać z pieczywem.

Ocena: 0
Tekst: Grażyna Makuch Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY