Ryba z grilla: JAK GRILLOWAĆ RYBĘ - SPRAWDZONY PRZEPIS

 Ryba z grilla

Fot. Radosław Wojnar

Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe.

Składniki
  • 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)

Sposób przygotowania

Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych). Z pozostałych składników przygotować marynatę. Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę. Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.

Ocena: 0
Tekst: Małgorzata Tempska ze Śrema Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY