Ryba po myśliwsku

 Ryba po myśliwsku

Fot. Radosław Wojnar

Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku i kieliszek wytrawnego, białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku.

Składniki
  • 1 kg świeżej lub mrożonej ryby
  • 50 dag kurek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki masła
  • mąka
  • sól, mielony pieprz

Sposób przygotowania

Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.

Ocena: 0
Tekst: Urszula Bober Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY