Pstrąg z pieczarkami

 Pstrąg z pieczarkami

Fot. Radosław Wojnar

Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem z cytryny to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb.

Składniki
  • 4 pstrągi
  • 30 dag pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • pęczek natki, szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dag boczku
  • 4 jabłka
  • szklanka białego wina
  • sok z cytryny, 5 dag masła
  • imbir, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pstrąga dokładnie umyć, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i odstawić do lodówki (najlepiej na dole). Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietany, doprawić do smaku. Rybę odsączyć z sosu, ułożyć na desce i łyżeczką delikatnie nakładać do środka pieczarkowy farsz. Następnie pstrągi owinąć plastrami boczku i związać specjalną nicią. W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone na cząstki jabłka oraz rybę. Polać winem. Piec 25-30 minut w 190°C. Wymieszać resztę masła i śmietany oraz powstały w trakcie pieczenia rybny sos. Polać rybę, udekorować szczypiorkiem i plastrami cytryny.

Ocena: 0
Tekst: Marek Dębski Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY