Pstrąg z grilla

 Pstrąg z grilla

Fot. Radosław Wojnar

Pomysłowe danie z ryby i mięsa jako propozycja na grilla.

Składniki
  • 2 pstrągi
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania

Pstrągi oczyścić, zostawiając głowy. Posmarować wewnątrz oliwą, a następnie oprószyć solą i pieprzem również na wierzchu.
Każdego pstrąga owinąć plastrami boczku, obłożyć plasterkami cytryny, posypać grubo krojonym koperkiem i włożyć w specjalną drucianą siatkę do grillowania, dzięki której nie rozpadnie się podczas pieczenia. Teraz możemy go kłaść na grill.
Odradzam próby pieczenia pstrąga na tackach do grilla, ponieważ skóra naszej rybki prawie na pewno przyklei się do nich, a pstrąg rozleci się na kawałki. Jeżeli nie macie siatek do ryb, możecie próbować upiec pstrągi owinięte w podziurawioną folię, ale efekt będzie już nie ten.

Ocena: 0
Tekst: Julianna Staszyńska z Koszalina Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY