Pstrąg po portugalsku

 Pstrąg po portugalsku

Fot. Marcin Czechowicz

Znakomite danie rybne na obiad czy kolację. Tak przyrządzonego pstrąga można podawać z bułką, chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki
  • pstrąg
  • oliwa
  • gałązka estragonu
  • gałązka mięty
  • kolorowy pieprz
  • 5 pomidorów
  • łyżka masła
  • cytryna
  • główka czosnku
  • sól morska

Sposób przygotowania

Rybę wypatroszyć, umyć, natrzeć w środku solą i oliwą. Włożyć gałązkę mięty oraz łyżkę masła. Ułożyć na natłuszczonej oliwą blasze, obłożyć plasterkami cytryny, pomidorów i posiekanym czosnkiem. Posypać kolorowym pieprzem. Obficie podlać oliwą i przykryć folią aluminiową. Na 20 min wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec jeszcze przez 7 min, by ryba się przyrumieniła.

Ocena: 0
Tekst: Kasia Sawicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY