Przepis na krewetki w sosie pil pil

 Krewetki w sosie pil pil

Pyszne krewetki zapiekane w naczyniu z oliwa i czosnkiem, czyli w sosie pil pil.

Fot. materiały prasowe Teka

Krewetki w sosie pil pil to tradycyjne i popularne hiszpańskie danie. Idealne gdy tęsknimy za ciepłymi wakacjami. Na szczęście krewetki w sosie pil pil są łatwe do przygotowania. Podajemy przepis na krewetki w oliwie, pochodzący z podwarszawskiej restauracji La Iberica, prowadzonej przez Jose Pereza Diaza, urodzonego w Maladze i Miguele’a Angele’a Capitane’a, która zdobyła tytuł „Knajpy Roku 2010” nadawany przez Gazetę Wyborczą. Krewetki przygotujemy na każdym rodzaju płyty grzewczej.



Składniki  na 1 porcję krewetek w sosie pil pil:


- 10 średnich krewetek śródziemnomorskich
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgen
- czuszka (1 sztuka)
- sól
- papryka słodka i ostra
- brandy

Danie - krewetki w sosie pil pil, oryginalnie pochodzi z Kraju Basków, ale obecnie można je spotkać w całej Hiszpanii. Każdy kto lubi owoce morza i był choć raz w Hiszpanii z pewnością choć raz spotkał się ta potrawą. Najczęściej danie przygotowywane i serwowane jest w tradycyjnych, niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania (lepiej nie stawiać ich na palnikach gazowych, bo pękają). W domu, na płycie indukcyjnej krewetki w sosie pil pil najlepiej jest  przygotowywać na małej patelni na której możemy podać danie na stół. Przekładanie krewetek z bulgoczącą oliwą może być nie łatwe i wymaga zręczności i uwagi, dlatego zwyczajowo krewetki w sosie pil pil przygotowujemy w niewielkich naczyniach, przeznaczonych dla jednej osoby. 

Sprawdź też:

Przygotowanie krewetek w sosie pil pil:

1.    Krewetki w sosie pil pil najlepiej przygotować w niedużym naczyniu ceramicznym, ale można do tego celu również wykorzystać niedużą patelnię.  Do naczynia włożyć pokrojony wcześniej w plasterki czosnek i obrane krewetki.
2.    Wszystko zalać oliwą z oliwek, tak, żeby przykryć krewetki.  
3.    Posolić do smaku i dodać czuszkę (ilość zależy od gustu). Wstawić na bardzo mały ogień i smażyć aż krewetki się zaróżowią, a oliwa będzie się gotować.
4.    Dodać odrobinę dowolnego brandy.
5.    Kiedy alkohol całkowicie wyparuje zdjąć krewetki z ognia i doprawić odrobiną papryki słodkiej i ostrej. Najlepiej podawać od razu po zdjęciu z ognia, jeszcze bulgoczące.

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe Teka

POLECANE ARTYKUŁY