Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

 Łosoś z rusztu w sosie czosnkowym

Fot. Marcin Czechowicz

Intensywny kolor łososia kontrastuje z białym czosnkowym sosem, a jak smakuje...

Składniki
  • dzwonka łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sok z cytryny, sól, pieprz
  • Sos czosnkowy: 25 dag serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki czosnku
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i posmarować oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos. Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę piec po około 10 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Ocena: 0
Tekst: Robert Brandt Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY