Ośmiornica z grilla, czyli Pulpo al grill

 Przepis na ośmiornicę z grilla

Przepis na pyszną in kruchą ośmiornicę z grilla

Fot. materiały prasowe Teka

Ośmiornica z grilla jest daniem wyjątkowo dobrze kojarzącym się z upalnymi wakacjami. Na szczęście ośmiornicę z grilla jesteśmy w stanie przygotować nawet w domu w piekarniku TEKA i na patelni. Ważne żeby wykorzystywane produkty – danie składa się zaledwie z kilku, były bardzo dobrej jakości – tutaj nic nie da się ukryć.



Składniki  na 1 porcję:


- 1 macka ośmiornicy (średnia lub duża)
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- ćwiartka/połówka cytryny
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- sól, pieprz



Ośmiornica z grilla kiedyś była daniem typowym dla wybrzeży Hiszpanii, obecnie popularna jest  na terenie całej Hiszpanii. Podstawą udanego dania jest mrożona ośmiornica dobrej jakości. Jeśli mamy ośmiornicę świeżą powinniśmy ją najpierw zamrozić, ponieważ po ugotowaniu świeża ośmiornica nigdy nie będzie odpowiednio miękka. Ośmiornica z grilla jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu, z pewnością nigdy nie powinno zabraknąć pysznego, świeżego sosu i chrupiącej bagietki. Prezentujemy przepis z podwarszawskiej restauracji La Iberica, prowadzonej przez Jose Pereza Diaza, i Miguele’a Angele’a Capitane’a.

Czytaj też: wybieramy nowoczesną płytę grzewczą TEKA

Sposób wykonania ośmiornicy z grilla:

1.    Ośmiornicę rozmrażamy, osuszamy, a następnie podsmażamy w piekarniku  TEKA przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.    Tak przygotowaną ośmiornicę kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15-20 minut, aż ośmiornica będzie miękka.
3.    Po zdjęciu z patelni ośmiornicę należy posolić i popieprzyć do smaku.
4.    Podajemy ją z sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, posiekanej natki pietruszki i czosnku. Na talerzu powinna się również znaleźć ćwiartka/połówka cytryny (którą również można zgrillować).

Zobacz więcej: rodzinna kuchnia, nowoczesne rozwiązania

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe Teka

POLECANE ARTYKUŁY