Krewetki po japońsku

 Krewetki po japońsku

Fot. Sara Niedźwiecka

Krewetki ze względu na smaczne mięso zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych owoców morza. Podane z ryżem będą znakomitym pomysłem na elegancką kolację.

Składniki
  • 20 dag ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 g krewetek
  • sos sojowy
  • natka
  • imbir marynowany

Sposób przygotowania

Ugotować ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przełożyć do miseczki, doprawić octem ryżowym, cukrem i solą. Krewetki umyć i podsmażyć na oleju. Nadziać na szpikulec do szaszłyków. Wyłożyć na salaterkę: ryż polany sosem sojowym i posypany natką, obok położyć krewetki oraz kawałeczki imbiru.

Ocena: 0
Tekst: Sara Niedźwiecka Zdjęcia: Sara Niedźwiecka

POLECANE ARTYKUŁY