Hiszpańska paella z owocami morza

 Hiszpańska paella z owocami morza

Fot. Marcin Czechowicz

Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Można ją stosować przez całe życie, jedząc duże ilości warzyw, owoców, skorupiaków, ryb. Wszystkie są bogate w witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Proponujemy wykwintne danie z owocami morza dla smakoszy.

Składniki
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 10 krewetek
  • 10 małży
  • 10 paluszków krabowych
  • 15 dag kalmarów
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • sól

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzać cztery łyżki oliwy. Wrzucić pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary. Po 3 min dodać ryż i odczekać kolejne 4 min do momentu, aż będzie szklisty. Następnie całość zalać trzema szklankami wrzącej wody, doprawić solą i szafranem. Naczynie przykryć i dusić potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. Paellę podawać na patelni, tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.

Ocena: 0
Tekst: Kasia Sawicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY