Tarta wytrawna

 Tarta wytrawna

Fot. Jacek Kucharczyk

Podstawowymi składnikami tarty "wytrawnej" są kruche ciasto, nadzienie oraz sos z jajek, śmietany i parmezanu.

Składniki
  • Kruche ciasto: 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól
  • Nadzienia (do wyboru):
  • pomidory, mozarella,
  • oliwki, bazylia,
  • por, szpinak
  • biały ser
  • czosnek, cebula z bakłażanem
  • Sos: jajka
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • tary parmezan

Sposób przygotowania

Przygotować kruche ciasto: posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Następnie schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami), spód nakłuć widelcem. Rozłożyć nadzienie równomiernie na całej powierzchni. Zalać sosem. Piec około 45 minut w temperaturze 180-200oC. Tartę podajemy z sałatą z sosem winegret.

Ocena: 0
Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

POLECANE ARTYKUŁY