Przepis na lunch do pracy. Wczoraj pieczeń z indyka, dzisiaj pyszny wrap do pracy

 Zdrowy lunch w pracy wrap z pieczonum indykiem

Fot. Monika Czerwińska-Konarska

Często szukamy prostych i szybkich przepisów na lunch do pracy. Pieczony indyk, to składnik odżywczy, pasujący do wielu przepisów na pyszne i zdrowe sałaty. Ale jak zabrać sałatę do pracy bez specjalnego pudełka? To proste! Zawińmy sałatę w tortillę i zróbmy wrapa! 

Składniki wrapa z pieczonym indykiem:
  • 2 plastry pieczonego indyka, najlepiej z piersi
  • 1 tortilla pszenna, kukurydziana lub pełnoziarnista
  • kilka gałązek rukwi wodnej
  • garść rukoli
  • 3 suszone pomidory
  • ½ awokado
  • 2 łyżki bazyliowego winegret (garść liści bazylii, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki miodu, pół łyżeczki musztardy Dijon, szczypta soli i pieprzu, oliwa (dolewamy stopniowo) –całość blendujemy do konsystencji majonezu)*




Wiele osób przygotowuje na niedzielny lub świąteczny obiad pieczonego indyka. Obiad jest pyszny ale zazwyczaj sporo pysznego mięsa nam zostaje. I nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Następnego dnia zjedlibyśmy już coś innego, a zdrowej pieczeni przecież nie wyrzucimy. Z drugiej strony, w poniedziałek w pracy, chętnie zjedlibyśmy coś pysznego i zdrowego na lunch. Dlatego świetnym pomysłem jest wykorzystanie pieczonego indyka do przygotowania zdrowszej formy kanapki czyli wrapa. Tortilla jest na tyle pojemna, że zawiniemy w nią nawet sporą porcję sałaty z pieczonym indykiem. Jeśli wybierzemy pełnoziarnistą wersję tortilli lub kukurydzianą  (bezglutenową), będziemy mieli naprawdę zdrowy i pożywny posiłek w pracy. I w dodatku nie drogi. Podajemy łatwy przepis na pyszny i zdrowy lunch do pracy.

Sposób wykonania wrapa z pieczonym indykiem:

1.    Ugniatamy widelcem połowę awokado, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny.
2.    Rozgniecionym awokado smarujemy środek tortilli.
3.    Na awokado układamy rukiew wodną.
4.    Następnie układamy pokrojone w większe kawałki dwa plastry pieczonego indyka.
5.    Następnie układamy rozdrobnione suszone pomidory.
6.    Na pomidorach rozrzucamy ukolę.
7.    Równomiernie polewamy dwoma łyżkami gęstego* winegretu bazyliowego.
8.    Zwijamy wrapa jak krokiet
9.    Owijamy ścisło folią spożywczą, jak sushi, żeby wrap się rozpadł.

*winegret powinien mieć  gęstą konsystencję - nie będzie się wylewał z zawiniętego wrapa.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Monika Czerwińska-Konarska

POLECANE ARTYKUŁY