PRZEPISY NA GRILLA: Kebabiki

 Kebabiki

Kebabiki

Mielone mięso przygotowane na patyku jak kebab, czyli propozycja na grilla.

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego (lepsze jest drobiowe)
  • garść liści mięty pieprzowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1-2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku, pieprz i sól
  • sos: 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki keczupu

Sposób przygotowania

Miętę posiekać, dorzucić do mięsa, dodać miód, jajka i wyciśnięty czosnek - masę wyrobić. Bułkę tartą dodawać tak, aby masa była zwarta, ale nie sucha. Tak przygotowaną masą należy oblepić patyki szaszłykowe (do połowy). Oczywiście im mniej mięsa na patyku, tym szybciej szaszłyki dochodzą na grillu.
Dodać składniki, wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę. Potem można już piec na grillu i rozkoszować się wyjątkowym smakiem.

Masa mięsna:
500 g mięsa mielonego - lepsze jest drobiowe,
garść liści mięty pieprzowej,
3 łyżki miodu,

1-2 jajka,
1-2 łyżki bułki tartej,
2 ząbki czosnku,
pieprz i sól,
patyki szaszłykowe;

Sos:
3 łyżki majonezu,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki miodu,
3 łyżki keczupu

Ocena: 0
Tekst: Edyta Buczek

POLECANE ARTYKUŁY