Filet z kurczaka w skórce serowej

 Filet z kurczaka w skórce serowej

Fot. Maciej Landsberg

Kurczak pieczony to propozycja potrawy na grilla o niezapomnianym smaku.

Składniki
  • 60 dkg filetu z kurczaka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozmieszać jajka z wodą. Filety oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 30 minut. Każdą porcję zanurzać w miksturze jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce z serem. Skropić oliwą. Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa. Piec na średnio nagrzanym grillu, odwracając co 3 minuty do momentu, aż mięso będzie odpowiednio wypieczone.

60 dkg filetu z kurczaka,
1 łyżka rozmarynu,
1 łyżka oregano,

1 szklanka tartej bułki,
1 łyżka startego parmezanu,
2 jajka,

2 łyżeczki wody,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku

Ocena: 0
Tekst: Helena Staszyńska z Koszalina Zdjęcia: Maciej Landsberg

POLECANE ARTYKUŁY