Egzotyczne szaszłyki z kurczaka i mango

 Egzotyczne szaszłyki z kurczaka i mango

Fot. Piotr Mastalerz

Soczyste szaszłyki z kurczaka upieczone na grillu propozycją dla preferujących drób.

Składniki
  • 1 mango
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • przyprawa do kurczaka Delikat
  • oregano, bazylia, czosnek
  • chilli lub pieprz Cayenne
  • sól, pieprz
  • przyprawa grillowa
  • odrobina piwa
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka posolić, natrzeć przyprawą do kurczaka Delikat, posypać: bazylią, oregano, granulowanym czosnkiem (lub natrzeć świeżym, przeciśniętym przez praskę), pieprzem, odrobiną chilli lub pieprzem Cayenne, przyprawą grillową wedle uznania. Najważniejsza jest sól, przyprawa Delikat i przyprawa grillowa. Resztę przypraw można łączyć i dowolnie zestawiać (nie należy się przejmować zbyt dużą ilością przypraw, gdyż i tak część odpadnie w trakcie marynowania i pieczenia). Tak przygotowanego kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Zalać odrobiną piwa, przełożyć do miski i pod przykryciem trzymać w lodówce godzinę lub dłużej w celu zamarynowania.
Cebulę pokroić na talarki lub małe cząstki. Paprykę również pokroić na niezbyt duże kawałki, a mango obrać ze skórki i pokroić na plasterki (należy kroić aż do pestki, gdyż tej po uprzednim rozkrojeniu nie daje się wyjąć). Po godzinie wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w ziarenkach sezamu, a następnie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, mango, cebulę i paprykę. Piec na grillu lub w piekarniku (ewentualnie na patelni) do momentu, aż mięso będzie w pełni upieczone.

Ocena: 0
Tekst: Paulina z Łabiszyna Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY