Urządzamy » Przepisy kulinarne » Dania mięsne » Carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej
Składniki
  • polędwica wołowa
  • plasterki imbiru
  • rzodkiewki i papryczki pepperoni
  • parmezan
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki kolendry

Carpaccio to bardzo elegancka i pięknie wyglądająca przystawka. Doskonałe danie na wykwintną kolację, do tego wytrawne, czerwone wino.
Przeczytaj też

Sposób przygotowania

Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, można też dodać sok z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem. My wybraliśmy jako dodatki: rzodkiewkę, imbir i papryczki pepperoni. Mięso najlepiej lekko zamrozić, wtedy da się pokroić w bardzo cienkie plastry np. na maszynce do krojenia mięsa czy chleba. układaj na talerzu, na wierzchu posyp solą i pieprzem, delikatnie polej oliwą z oliwek. Dodatkowo pokrój w cienkie plasterki imbir, rzodkiewki i papryczki pepperoni. Całość posyp serem parmezanem i liśćmi koleandry.

Zobacz również
dania mięsne
Wątróbki drobiowe w sosie z sherry Pedro Ximenez
Przepis na wątróbkę drobiową po hiszpańsku, czyli Higados de Pollo al Jerez de Pedro Ximenez. Zapiekanie wątróbki drobiowej w piekarniku TEKA z innymi przyprawami, niż ...
Kotleciki jagnięce z grilla
Pyszny przepis na kotleciki jagnięce, czyli "Chuletas de cordero al grill" . Danie doskonałe o każdej porze roku, równie smaczne przygotowane na patelni grillowej w ...
Przepis na Wielkanoc: pasztet. Jak zrobić pasztet staropolski
Pachnący i soczysty pasztet to doskonały przepis na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak zrobić pasztet staropolski.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14487 osób