Carpaccio z polędwicy wołowej

 Carpaccio z polędwicy wołowej

Carpaccio z polędwicy wołowej

Fot. Mariusz Bykowski

Carpaccio to bardzo elegancka i pięknie wyglądająca przystawka. Doskonałe danie na wykwintną kolację, do tego wytrawne, czerwone wino.

Składniki
  • polędwica wołowa
  • plasterki imbiru
  • rzodkiewki i papryczki pepperoni
  • parmezan
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki kolendry

Sposób przygotowania

Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, można też dodać sok z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem. My wybraliśmy jako dodatki: rzodkiewkę, imbir i papryczki pepperoni. Mięso najlepiej lekko zamrozić, wtedy da się pokroić w bardzo cienkie plastry np. na maszynce do krojenia mięsa czy chleba. układaj na talerzu, na wierzchu posyp solą i pieprzem, delikatnie polej oliwą z oliwek. Dodatkowo pokrój w cienkie plasterki imbir, rzodkiewki i papryczki pepperoni. Całość posyp serem parmezanem i liśćmi koleandry.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY