Urządzamy » Przepisy kulinarne » Dania mięsne » Carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej
Składniki
  • polędwica wołowa
  • plasterki imbiru
  • rzodkiewki i papryczki pepperoni
  • parmezan
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki kolendry

Carpaccio to bardzo elegancka i pięknie wyglądająca przystawka. Doskonałe danie na wykwintną kolację, do tego wytrawne, czerwone wino.
Przeczytaj też

Sposób przygotowania

Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, można też dodać sok z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem. My wybraliśmy jako dodatki: rzodkiewkę, imbir i papryczki pepperoni. Mięso najlepiej lekko zamrozić, wtedy da się pokroić w bardzo cienkie plastry np. na maszynce do krojenia mięsa czy chleba. układaj na talerzu, na wierzchu posyp solą i pieprzem, delikatnie polej oliwą z oliwek. Dodatkowo pokrój w cienkie plasterki imbir, rzodkiewki i papryczki pepperoni. Całość posyp serem parmezanem i liśćmi koleandry.

Zobacz również
dania mięsne
Jak używać sztućców: savoir-vivre przy stole
Savoir-vivre przy stole: poradnik. Dobre maniery przy stole mówią wiele o naszej kulturze osobistej, dlatego przypominamy, jak należy używać sztućców. Na co dzień warto posługiwać ...
SUSHI: PRZEPIS na KASZI wędliniarskie - WIDEO
Przepis na sushi można modyfikować. Kaszi to pyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw, owoców morza albo wędlin owinięte w orni, czyli ...
Sylwester w domu: jednogarnkowe potrawy na Sylwestra
Jednogarnkowe potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Ich przygotowanie nie trwa długo, a wszystkie składniki możemy połączyć w jednym naczyniu. Tego typu dania idealnie sprawdzą ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13970 osób