Butter chicken przepis, czyli kurczak po indyjsku

 butter chicken

Fot. GREEN CANOE

Butter chicken to znany przepis z kuchni indyjskiej. Tak przygotowany kurczak na maśle jest aromatyczny. Najlepiej kurczaka jest zamarynować dzień wcześniej. Butter chicken: prosty przepis.

Butter chicken składniki

  • 3 piersi kurczaka
  • marynata na butter chicken: jogurt naturalny, sok z cytryny, tandoori masala, imbir, czosnek, sól, chili w proszku,
  • łyżka masła
  • kardamon, goździki, laska cynamonu
  • pomidory z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • garam masala
  • łyżka miodu
  • 250 ml śmietany 30%

Butter chicken to przepis, który zasmakuje osobom lubiącym kuchnię indyjską. Podajemy znakomity przepis na kurczaka po hindusku, aromatyczny i rozgrzewający. Butter chicken to sycące danie obiadowe lub propozycja na gorącą kolację.

Butter chicken przepis

Kurczaka kroimy na kawałki i wkładamy do zalewy z jogurtu, wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso smażymy. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło ze szczyptą kardamonu, goździkami i cynamonem. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Smażymy 15 minut, jeśli sos jest za gęsty, można dodać wody. Na koniec dokładamy kurczaka, szczyptę garam masala, miód i śmietanę. Smażymy jeszcze 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Butter chicken podajemy z ryżem, posypane natką.

Ocena: 0
Zdjęcia: GREEN CANOE Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY