Zapiekanka z makaronu z bakłażanem

 Zapiekanka z makaronu z bakłażanem

Fot. Marcin Czechowicz

Smaczna zapiekanka z bakłażanem będzie znakomitą potrawą na kolację. 

Składniki
  • 2 duże bakłażany
  • 3 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża mozzarella
  • pół szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g makaronu (penne)
  • 100 g sera parmezan
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania: zapiekanka z bakłażanem

Umyć bakłażany, pokroić je w plastry, posypać solą i odstawić na godzinę. Odcisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na wolnym ogniu. Pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Delikatnie zarumienić, dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, posolić, popieprzyć, dodać część bazylii. Dusić 10 min. Posiekać natkę, bazylię i czosnek. Wymieszać, odstawić. Makaron ugotować al dente. Wysmarować kamionkowe naczynie masłem. Na spód wlać niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać parmezanem. Wyłożyć wcześniej wymieszany z sosem pomidorowym makaron, przykryć go bakłażanem i tak jak poprzednio stworzyć kilka warstw. Ostatnia to bakłażan, mozzarella, zioła, parmezan i kawałki masła. Piec 20 min w temperaturze 180°C.

Ocena: 0
Tekst: przepis Małgorzata Sempka-Galdieri Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY