Tarta z zielonymi szparagami: łatwy przepis

 Tarta z zielonymi szparagami

Fot. Monika Czerwińska-Konarska

Łatwy przepis na pyszną tartę z zielonymi szparagami. Tarta to świeży i orzeźwiający smak na ciepłe wiosenne popołudnie na balkonie lub tarasie. Kieliszek białego, schłodzonego, wina reńskiego, najbliższa osoba lub przyjaciele - czego chcieć więcej … W daniu zaskoczy Was nieoczekiwana nuta mięty, która zazwyczaj nie kojarzy się z wytrawnymi wypiekami. Warto spróbować!

Tarta ze szparagami składniki:
  • pęczek ładnych zielonych szparagów,
  • ciasto francuskie,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • mozarella,
  • parmezan,
  • pomidorki koktajlowe,
  • jajko,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • mięta.

Tarta ze szparagami może występować jako danie główne lub przystawka. Można też zrobić jej wersję wegetariańską – bez szynki parmeńskiej. Jest bardzo łatwa do zrobienia, nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do zrobienia tarty wykorzystaliśmy gotowe ciasto francuskie. Szybki i łatwy przepis na tartę!

Tarta ze szparagami przygotowanie:

Odłamać zdrewniałe końce szparagów – po wygięciu szparagi same pękną we właściwym miejscu. Należy je umyć, osuszyć i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół lub jeśli są duże na ćwiartki.
Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze, na której będzie pieczone. Zawinąć brzegi tak, by po upieczeniu był widoczny wyższy rant i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Resztę ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach spód tarty wyjąć z piekarnika, rozłożyć równomiernie cienkie plastry mozarelli i szynkę parmeńską, można ją porwać na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć szparagi – na przemian – raz główką do dołu, raz do góry. Na całości rozrzucić pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu posypać drobno porwaną miętą, pieprzem i świeżo startym parmezanem.

 Tarta z zielonymi szparagami
Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Monika Czerwińska-Konarska

POLECANE ARTYKUŁY