Tarta flambee ze szparagmi: przepis

 Tarta ze szparagami

Fot. Łukasz Zandecki

Tarta flambee wywodzi się z Alzacji. Jest tradycyjnym daniem na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku oraz śmietany. W nieco zmodyfikowanej wersji, tartę flambee można wzbogacić np. dodając szparagi.

Składniki na tartę flambee:

  • 4 szklanki mąki
  • szczyta soli
  • ćwiartka kostki drożdży
  • oliwa
  • cebula
  • śmietana
  • szynka wędzona

Prezentujemy prosty przepis na tartę flambee, którą bez trudu wykonacie samodzielnie. 

Tarta flambee: sposób wykonania

Drożdże mieszamy w letniej wodzie (około 10 łyżek). Następnie rozrabiamy je z mąką i solą. Dodajemy łyżkę oliwy i zagniatamy ciasto na tartę. Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość papieru. Kładziemy na nie cienkie krążki cebuli i przykrywamy grubą warstwą tłustej śmietany. Następnie posypujemy całość paseczkami szynki wędzonej. Tak przygotowaną tartę wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Do tarty opcjonalnie możemy dodać np. szparagi, a danie udekorować świeżą rukolą.

Ocena: 0
Zdjęcia: Łukasz Zandecki

POLECANE ARTYKUŁY