Quiche. Przepis na quiche ze szpinakiem

 quiche

Fot. Marcin Czechowicz

Quiche to danie kuchni francuskiej. Przepis na quiche to najczęściej kruche ciasto z warzywnym nadzieniem. Zobacz przepis na quiche ze szpinakiem. Proponujemy quiche na cieście francuskim: szybki w przygotowaniu i smaczny przepis.

Składniki na quiche ze szpinakiem:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 dag kruszącego się twarogu
  • 10 dag sera pleśniowego blue
  • kilka zabków czosnku
  • białka z trzech jaj
  • sól, pieprz
  • pomidorki do dekoracji
  • gotowe ciasto francuskie

Quiche to popularne danie kuchni francuskiej. Quiche robi się najczęściej z kruchego ciasta, przypomina wytrawną tartę. Nadzienie do quiche zazwyczaj jest warzywne. Zobaczcie prosty przepis na quiche ze szpinakiem z ciasta francuskiego. Świetny przepis na kolację.

Przepis na quiche ze szpinakiem: sposób wykonania

Rozmrożony szpinak dusimy na maśle ze śmietanką, aż odparuje woda. Dodajemy rozdrobniony twaróg, ser pleśniowy i zmiażdzony czosnek. Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy masę z pianą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy ciastem foremkę, nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy. Masę szpinakową wykładamy na ciasto, ozdabiamy plasterkami pomidorów. Pieczemy
30 minut w temperaturze 180°C. Quiche doskonale smakuje z kieliszkiem białego wina.

 quiche

Quiche ze szpinakiem z gotowego ciasta francuskiego.

Fot. Marcin Czechowicz

Ocena: 0
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY