Rodowity Włoch, Walter Busalacchi, opowiedział jak robi się klasyczną, włoską pizzę. Okazuje się, że na cienkim cieście wcale nie jest bardzo tucząca i wbrew pozorom nie jest to danie czasochłonne. Najpopularniejszą pizzą włoską jest oczywiście Margarita, nazwa pizzy pochodzi od imienia królowej. Jej podstawę stanowi ciasto, sos pomidorowy z ziołami oraz ser mozzarella.

Składniki do wykonania ciasta na pizzę:

mąka
sól
olej
drożdże

Drożdże zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy razem z odrobiną mąki. Do mąki dodajemy łyżeczkę oleju i drożdże wcześniej połączone ze składnikami. W szklance zostawiamy trochę wody i dosypujemy do niej sól, mieszając aż się rozpuści. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Kiedy ciasto jest lekko zagniecione dodajemy wodę z solą i mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na dwie godziny. Po przygotowaniu ciasta na pizzę możemy się zająć sosem pomidorowym, który będzie bazą dla pozostałych składników.

Pizza Bianca (cztery sery)

ser mozzarella
ser emmental
ser gorgonzola
ser parmezan
śmietana
olej z oliwek