Naleśnikowa pizza

 Naleśnikowa pizza

Fot. Piotr Mastalerz

Pizza czy naleśniki - nie musisz wybierać, przedstawiamy danie 2 w 1 czyli naleśnikową pizzę.

Składniki
  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • sól, 1 łyżka oliwy, starta gałka muszkatołowa
  • Farsz: 30 dag kiełbasy
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag cebuli
  • 30 dag pomidorów
  • 5 dag masła, przyprawy
  • 10 dag startego sera
  • 2/3 szklanki śmietany
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Kiełbasę obraną z osłonki pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać kiełbasę, pokrojone pieczarki i cebulę. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Dno i boki szczelnie wyłożyć usmażonymi naleśnikami. Następnie układać kolejno: śmietanę, kiełbasę z cebulą i pieczarkami, pomidory, naleśnikowy placek. Każdą warstwę posypać obficie przyprawami. Ostatnią warstwę posypać tartym serem. Zapiec do zrumienienia. Podawać na gorąco z surówkami lub marynatami.

Ocena: 0
Tekst: Dorota Chrabąszcz Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY