Makaron zapiekany z kiełbasą

 Makaron zapiekany z kiełbasą

Fot. Mariusz Bykowski

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Zamiast kiełbasy można dodać inne składniki, np. mięso z drobiu, boczek albo tuńczyka z puszki.

Składniki
  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
  • około 10 dag startego, żółtego sera
  • szklanka pomidorowego soku
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

Makaron ugotować “al dente” (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Przygotować sos - z sokiem pomidorowym wymieszać roztarte zioła, pieprz i sól. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znowu makaron itd. Całość polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wstawić do nagrzanego (200oC) piekarnika na około 30 minut.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY