Urządzamy » Przepisy kulinarne » Dania mączne » Makaron zapiekany z kiełbasą

Makaron zapiekany z kiełbasą

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Zamiast kiełbasy można dodać inne składniki, np. mięso z drobiu, boczek albo tuńczyka z puszki.
Makaron zapiekany z kiełbasą
Składniki
  • 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
  • około 10 dag startego, żółtego sera
  • szklanka pomidorowego soku
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

Makaron ugotować “al dente” (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Przygotować sos - z sokiem pomidorowym wymieszać roztarte zioła, pieprz i sól. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znowu makaron itd. Całość polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wstawić do nagrzanego (200oC) piekarnika na około 30 minut.

Zobacz również
dania mączne
Potrawy wigilijne: śledzie w oleju lnianym
Potrawy wigilijne nie mogą obejść się bez ryb. Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają ...
Naleśniki z malinami
Podstawa pysznych naleśników to dobre ciasto. Podobno dołożenie kilku łyżek śmietany bardzo podnosi jego smak. Jeśli zamiast mleka słodkiego użyjemy kwaśnego lub maślanki, placuszki będą ...
Przepis na PYSZNE PLACKI ZIEMNIACZANE
Placki ziemniaczane to dobra alternatywa dla klasycznie ugotowanych ziemniaków. Placki ziemniaczane dobrze smakują z sosem po węgiersku lub mięsem wieprzowym.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 11901 osób