Makaron z sosem truskawkowym

 Makaron z sosem truskawkowym

Fot. Konrad Kalbarczyk

Dla smakoszy makaronu w różnych postaciach propozycja truskawkowa.

Składniki
  • 0,5 kg truskawek
  • opakowanie śmietany kremówki (albo jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego)
  • pół paczki makaronu: rurek lub kokardek
  • cukier do smaku
  • sól do osolenia makaronu

Sposób przygotowania

Najpierw zajmij się makaronem, a gdy on będzie się gotował, przygotujesz sos truskawkowy. Makaron przygotuj według przepisu z torebki. Teraz czas na truskawki. Należy je opłukać i odszypułkować. Owoce możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli lubisz duże kawałki, to wystarczy, że pokroisz lub zmiażdżysz truskawki łyżeczką, a następnie wymieszasz ze śmietaną oraz dosłodzisz do smaku (zamiast śmietany możesz użyć jogurtu lub serka, który jest słodszy, więc pamiętaj, aby dodać mniej cukru). Jeśli natomiast lubisz używać miksera - zmiksuj owoce razem ze śmietaną i cukrem - uzyskasz wówczas sos truskawkowy.
Ugotowany makaron, odcedzony i jeszcze ciepły ułóż na talerzach. Przygotowany sos, czyli masę truskawkową umieść  na makaronie, najlepiej zrób to w postaci gniazdka w środku makaronu. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla 3 osób. Oczywiście można ją wzbogacić o inne owoce, które akurat będą pod ręką, np. banany lub jagody. Ja jednak jako miłośniczka truskawek polecam wersję czysto truskawkową.

Ocena: 0
Tekst: Agnieszka Płońska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY