Makaron z pesto

 Makaron z pesto

Fot. Mariusz Bykowski

Makaron z pesto to danie proste i szybkie do przygotowania. Doskonałe na ciepłą kolację lub obiad. Będzie smakowała miłośnikom kuchni włoskiej.

Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2-3 szklanki liści bazylii
  • 10 dag sera gorgonzola
  • 1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki płatków parmezanu, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku i z odrobiną oliwy. Liście bazylii (kilka zostawiamy do przybrania), orzechy, czosnek, gorgonzolę i oliwę miksujemy, aby powstała jednorodna masa. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Następnie mieszamy z odsączonym makaronem. Przed podaniem posypujemy każdą porcję płatkami parmezanu i dekorujemy listkiem bazylii.

Ocena: 0
Zdjęcia: Mariusz Bykowski Źródło: Moje Mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY