Kokardki zapiekane

 Kokardki zapiekane

Fot. Mariusz Bykowski

Szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

Składniki
  • 1/2 opakowania makaronu kokardki
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
  • ok. 10 dag startego, żółtego sera
  • szklanka soku pomidorowego
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd. Całość polać sokiem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 30 min.

1/2 opakowania makaronu kokardki,
pęto kiełbasy (może być zwyczajna),
ok. 10 dag startego, żółtego sera,

szklanka soku pomidorowego,
pół łyżki ziół: bazylii i oregano,

łyżka oliwy,
szczypta soli, pieprz

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY