Jabłka w cieście to prosty przepis na smaczny deser. Placki jabłkowe to dla wielu z nas smaki dzieciństwa. Jabłka w cieście są proste do zrobienia i mało pracochłonne. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, czy podane z syropem klonowym lub bitą śmietaną.

Jak zrobić jabłka w cieście: składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • sól (szczypta, do smaku)
  • cynamon mielony
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia (masło, olej rzepakowy lub olej kokosowy)
  • jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w talarki

Jabłka w cieście: przepis

Przesiać mąkę przez sito, połączyć z zsiadłym mlekiem, jajkami, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Talarki z jabłek nadziewać na widelec i zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni aż będą złociste.  Jabłka w cieście przełożyć na półmisek (najlepiej ogrzany), posypać cukrem pudrem i cynamonem, jeść gorące. Można także podawać z bitą śmietaną.