Domowy chleb z otrębami

 Domowy chleb z otrębami

Fot. Marek Zenca

Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Składniki
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 litr letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki otrąb pszennych

Sposób przygotowania

Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut w cieple miejsce. W tym czasie trzykrotnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem. Piec przez około godzinę. Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.
Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Marek Zenca

POLECANE ARTYKUŁY